Wlej wodę do garnka, włóż kurczaka / kurę / koguta i gicz cielęcą i postaw na ogień. Zagotuj i dodaj grzyby suszone, grubo pokrojoną marchew i korzeń pietruszki, po chwili seler, por, imbir, rozgniecione ziele angielskie, owoce jałowca i świeżo zmielony pieprz. Następnie posól do smaku. Dodaj sok z cytryny lub ocet, po chwili liście laurowe i zagotuj. Na końcu dodaj całe daktyle i pozostaw na malutkim ogniu, aby zupa się tylko pyrkotała (gotowała, ale prawie jakby się nie gotowała) 4 - 6 godzin.
Zupę mocy wg pięciu przemian można też jeszcze pogotować ok. 1 godziny na drugi i na trzeci dzień, aby była jeszcze bardziej energetyczna (zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian).
Na talerzu posyp zupę drobno posiekanym lubczykiem (doda aromatu) lub natką pietruszki.
Zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską Zupa mocy wg pięciu przemian w tej wersji jest bardzo rozgrzewająca i wzmacniająca, dlatego można ją spożywać jako napój po chorobie, w okresie rekonwalescencji lub jako zupę - posiłek np. z oddzielnie ugotowanym ryżem pełnoziarnistym lub kaszą jaglaną, posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki / lubczykiem. Taka Zupa mocy skutecznie buduje Cenne Płyny Ciała, w tym Krew (polecam wykład online Wzmacnianie i budowa Krwi oraz Cennych Płynów Ciała), wzmacnia Nerki i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Gotuję taką zupę mocy wg pięciu przemian, gdy robi się zimno na dworze w okresie jesienno - zimowym, bo mnie wzmacnia i niezmiernie rozgrzewa. Polecam szczególnie osobom wychłodzonym i osłabionym.
Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Najbliższe terminy |
|
---|---|
19.05 - 22.05 | Ziołowy wyjazd majowy w naturę - 1 OSTATNIE MIEJSCE |
02.06 - 05.06 | Magiczne Oczyszczanie i Odmładzanie |
23.07 - 30.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem - OSTATNIE MIEJSCA DLA 3 RODZIN |
30.07 - 06.08 | Moc regeneracji z natury |
Dowiesz się o moich inspirujących warsztatach, wyjazdach i nowościach.