Wlej wodę do garnka, włóż kurczaka / kurę / koguta i gicz cielęcą i postaw na ogień. Zagotuj i dodaj grzyby suszone, grubo pokrojoną marchew i korzeń pietruszki, po chwili seler, por, imbir, rozgniecione ziele angielskie, owoce jałowca i świeżo zmielony pieprz. Następnie posól do smaku. Dodaj sok z cytryny lub ocet, po chwili liście laurowe i zagotuj. Na końcu dodaj całe daktyle i pozostaw na malutkim ogniu, aby zupa się tylko pyrkotała (gotowała, ale prawie jakby się nie gotowała) 4 - 6 godzin.
Zupę mocy wg pięciu przemian można też jeszcze pogotować ok. 1 godziny na drugi i na trzeci dzień, aby była jeszcze bardziej energetyczna (zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian).
Na talerzu posyp zupę drobno posiekanym lubczykiem (doda aromatu) lub natką pietruszki.
Zupa mocy wg pięciu przemian w tej wersji jest bardzo rozgrzewjąca i wzmacniająca, dlatego można ją spożywać jako napój po chorobie, w okresie rekonwalescencji lub jako zupę - posiłek np. z oddzielnie ugotowanym ryżem pełnoziarnistym lub kaszą jaglaną, posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki / lubczykiem.
Gotuję taką zupę mocy wg pięciu przemian, gdy robi się zimno na dworze w okresie jesienno - zimowym, bo mnie wzmacnia i niezmiernie rozgrzewa. Polecam szczególnie osobom wychłodzonym i osłabionym.
Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Najbliższe terminy |
|
---|---|
20.01online | Pięć Przemian od podstaw |
04.02 - 07.02 | Potęga Trawienia - wyjazd |
10.02online | Zioła i przyprawy w kuchni |
18.03 - 21.03 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
17.06 - 20.06 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
24.07 - 31.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem |
31.07 - 07.08 | Moc regeneracji z natury - wyjazd |