Składniki
  • 1/2 kg czerwonej soczewicy
  • 3 litry wrzątku
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru i kolendry
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • sos sojowy
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • szczyptę majeranku
  • 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania

1/2 kg soczewicy zalać zimną wodą, zagotować, odlać wodę, zalać świeżą wodą i gotować 10 min.
do 3 litrów wrzątku wsypać szczyptę tymianku,
dodać 3 duże marchewki i 2 duże pietruszki pokrojone na ćwiartki,
3 duże cebule przekrojone na pół, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę imbiru i kolendry, 1/3 łyżeczki chili oraz 1 łyżeczkę kminku mielonego
dodać soczewicę z wodą, w której się gotowała, łyżeczkę soli, sos sojowy i gotować do miękkości warzyw

Wyjąć jarzyny pozostawiając 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulę i zmiksować
dodać sok z cytryny i zieloną pietruszkę
szczyptę majeranku
łyżeczkę masła

Podawać z grzanką czosnkową.

Smacznego 🙂

Autor
Małgosia Muszytowska - uczestniczka moich warsztatów

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments