Opis
|
Zupy od zawsze były, są i będą w polskiej kuchni daniem z tradycjami. Gotowano je zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację, a także w okresach rekonwalescencji dla wzmocnienia. Do dziś możemy się poszczycić bogactwem i różnorodnością polskich zup, jakże cenionych i wychwalanych także za granicą. W moim rodzinnym domu zupa była codziennością i tę tradycję oraz miłość do zup kultywuję do dziś.
Jest wiele sposobów przyrządzania zup, wszystko zależy od tego, na co ma się ochotę lub potrzebę w danej chwili, a także od składników, które są w domu. Na warsztacie będzie o tajnikach zdrowego przyrządzania zup na różne sposoby, co wprowadzi urozmaicenie do każdej kuchni. Przygotowywane zupy mogą być skromne lub wyrafinowane, czyste w smaku, albo stanowić fascynującą mieszankę smaków i aromatów. Zupy z warzyw mają często wspaniałe kolory, co sprawia, że gotowanie dostarcza mnóstwa przyjemności.
Zupy są idealnym daniem zawierającym składniki łatwoprzyswajalne przez układ pokarmowy. Z tego powodu zalecam jadanie zup m.in. przy osłabionym trawieniu, gdy po jedzeniu występują wzdęcia, gazy, zaparcia itd. Zupy odpowiednio skomponowane odżywiają i wzmacniają organizm, nie tuczą, a wręcz odchudzają, regulują prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, w tym wspomagają perystaltykę jelit. Dzięki zupom organizm pozbywa się zalegających złogów i toksyn (detox). Są więc nie tylko łatwym w gotowaniu, ale również dobrze zbilansowanym, wartościowym i lekkostrawnym posiłkiem w codziennym żywieniu. Wszystko to pod warunkiem, że gotujemy je sami z naturalnych składników, zróżnicowanych zależnie od pory roku, a nie korzystamy z "gotowców" w postaci zup z proszku.
Prawidłowo przyrządzane zupy stanowią podstawę zdrowego żywienia. Dla wielu osób mogą być łatwym i lekkim początkiem wprowadzenia właściwych nawyków żywieniowych - dla rodzin, czy singli, którzy często za dużo pracują, a także tych, którzy zaszkodzili swemu zdrowiu ciągłymi kuracjami odchudzającymi.
Zupa jest wspaniałym daniem ułatwiającym życie. Gotując duży garnek zupy, można ją przechować na potem lub na drugi dzień zabrać ze sobą do pracy, do szkoły, w trasę, w podróż.
Na warsztacie dowiesz się m.in.: - dlaczego zupa jest wartościowym posiłkiem - jaka zupa jest odżywcza, uzdrawiająca i dająca energię - dlaczego zupa może odchudzać - jak w prosty sposób ugotować odżywcze zupy - dlaczego i jaka zupa może być odpowiednim daniem na każdy posiłek (śniadanie, obiad, kolację) - jak i czym przyprawiać zupy, aby były smaczne i służyły dobremu trawieniu - jakie działanie na organizm mają zupy o różnych składnikach - jak przechowywać zupy na potem lub zabierać w drogę
Podczas warsztatu samodzielnie ugotujesz smaczne i pełnowartościowe zupy na każdy czas. |