Jabłko, nasz rodzimy owoc jest naturalnie dostępny praktycznie przez cały rok. Wartościowy pod wieloma względami, szczególnie polecam przy problemach z wypróżnieniami. Zmiękcza masy kałowe wspomagając jelita w ich usuwaniu, tym samym oczyszczając ciało z zalegających toksyn. Na dodatek odżywia i regeneruje florę bakteryjną. Nic, tylko jeść. W moim domu jabłka jemy codziennie w różnych wersjach, tym bardziej, że są z naszego sadu.

Co z jabłek można:
– na surowo – pyszna i zdrowa przegryzka
– świeżo wyciskany sok – cudnie usprawnia trawienie + wzmacnia
– mus jabłkowy
– jabłko pieczone w piekarniku
– jabłka duszone w sosie własnym
– jabłka na parze – odkwaszają
– surówka z marchewki z dodatkiem jabłek
– surówka z selera z jabłkami
– szarlotka / jabłecznik
– rogaliki nadziewane jabłkami
– kaczka nadziewana jabłkami
– jabłka duszone z wątróbką
– racuchy drożdżowe z jabłkami
– placki / naleśniki z tartymi jabłkami
– jabłka w cieście
– zapiekany ryż z jabłkami
– jabłka nadziewane
– wino z jabłek
– cydr
– ocet jabłkowy – do sałatek i zup

Co dodasz?

Serdecznie ❤️


Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Może Cię zainteresować

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments