ul. Majdańska 30/36 Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Warszawie (Grochów)

Prowadzi Anna Krasucka

19 stycznia 2024 godz. 10:00 - 14:00 (piątek)

Ten warsztat już się odbył, sprawdź aktualne warsztaty.

Zupy od zawsze były, są i będą w polskiej kuchni daniem z tradycjami. Gotowano je zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację, a także w okresach rekonwalescencji dla wzmocnienia. Do dziś możemy się poszczycić bogactwem i różnorodnością polskich zup, jakże cenionych i wychwalanych także za granicą.

W moim rodzinnym domu zupa była codziennością i tę tradycję oraz miłość do zup kultywuję do dziś.

Jest wiele sposobów przyrządzania zup, wszystko zależy od tego, na co ma się ochotę lub potrzebę w danej chwili, a także od składników, które są w domu. Na warsztacie będzie o tajnikach zdrowego przyrządzania zup na różne sposoby, co wprowadzi urozmaicenie do każdej kuchni. Przygotowywane zupy mogą być skromne lub wyrafinowane, czyste w smaku, albo stanowić fascynującą mieszankę smaków, aromatów i kolorów.

Zupy odpowiednio skomponowane odżywiają i wzmacniają organizm. Nie tuczą, a wręcz odchudzają, regulują prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, w tym wspomagają perystaltykę jelit. Dzięki zupom organizm pozbywa się zalegających złogów i toksyn (detox).

Zupa jest wspaniałym daniem ułatwiającym życie. Gotując duży garnek zupy, można ją przechować na potem lub na drugi dzień zabrać ze sobą do pracy, do szkoły, w trasę, w podróż.

Na warsztacie nauczysz się gotować takie zupy, dzięki którym:
odzyskasz energię fizyczną i umysłową
oczyścisz ciało z zalegających toksyn
– przywrócisz blask i jędrność Twojej skórze
zrzucisz zbędne kilogramy, czyli schudniesz z przyjemnością
skończą się uciążliwe zaparcia
– znikną wypryski na twarzy
– powróci spokojny sen
– zejdzie opuchlizna
– zapomnisz co to ból kolan i stawów
– dolegliwości związane z menopauzą odejdą
– wzmocnisz odporność

Dowiesz się m.in.:
– dlaczego zupa jest wartościowym posiłkiem
– jaka zupa jest odżywcza, uzdrawiająca i dająca energię
– dlaczego zupa może odchudzać
– jak w prosty sposób ugotować odżywcze zupy
– dlaczego i jaka zupa może być odpowiednim daniem na każdy posiłek (śniadanie, obiad, kolację)
– jak i czym przyprawiać zupy, aby były smaczne i służyły dobremu trawieniu
– jakie działanie na organizm mają zupy o różnych składnikach
– jak przechowywać zupy na potem lub zabierać w drogę

Podczas warsztatu samodzielnie ugotujesz smaczne i pełnowartościowe zupy przywracające zdrowie.