Z punktu widzenia tcm (tradycyjna medycyna chińska) mak wzmacnia Nerki, a te są odpowiedzialne m.in. za stan Twoich kości, zębów, układ nerwowy i rozrodczy. Zatem jedząc mak budujesz swoje kości i zęby, ale i umożliwiasz prawidłowe funkcjonowanie swojemu układowi nerwowemu i prokreacyjnemu.
Mak ma również działanie uspokajające i dlatego pozytywnie wpływa na codzienną pracę Twojego Serca.
Oprócz działania wzmacniającego, skutecznie oczyszcza Twoje Jelita z zalegających i przez to toksycznych mas kałowych, co usprawnia rytm wypróżnień.
Mak jest bogaty w dobrze przyswajalny wapń, który spełnia mnóstwo ważnych funkcji w Twoim ciele. Jest niezbędny w procesie kurczenia mięśni, przewodzenia impulsów nerwowych, krzepliwości krwi, w zachowaniu przepuszczalności błon komórkowych i regulacji procesów zapalnych.
Zachęcam do jedzenia maku częściej niż tylko na Święta w makowcu. W moim domu jest również tradycja kluseczek z makiem na słono, które serwuje się razem z barszczem czerwonym – moje ulubione danie Wigilijne.
Mak jest również świetnym dodatkiem do porannej owsianki lub jaglanki.
Jadasz mak? W jakiej formie?
Serdecznie ❤️