Składniki
  • ogórki małe około 10 cm
  • listki, łodygi i kiście kwiatowe kopru
  • duża główka czosnku
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
Sposób przygotowania

Ogórki umyj i namocz w lekko osolonej wodzie (na 1 l wody 1 łyżeczka soli kamiennej) na 4-5 godzin (można krócej). Wyjmij.

Do litrowego słoika włóż 3 ząbki czosnku i kwiatostan kopru. Ogórki układaj pionowo, bardzo ciasno, ciemnym końcem do dołu. Na wierzch można położyć maleńkie ogóreczki. Na samej górze połóż pozostały czosnek, liść kopru i grube łodygi kopru.

Do słoika wlej ocet i zalej gorącą zalewą: 1 l wody + 1 łyżka soli.

Słoik zamknij i jedną dobę pozostaw w temperaturze pokojowej, potem wynieś do zimnej piwnicy.

Jeśli do kiszenia użyjesz ogórków nawożonych chemicznie, ogórki staną się miękkie, jak kapcie i są do wyrzucenia. Zatem, aby odnieść sukces w kiszeniu, bardzo ważne jest źródło pochodzenia świeżych ogórków.

Moja mama robi najprostsze i najlepsze ogórki kiszone 🙂 Tę opinię podzielają również uczestnicy moich warsztatów i wyjazdów. Ogórki te zachowują swój smak i twardość do następnego lata i dłużej, jeśli się ostaną. Zatem przy ogórkach kiszonych trzymam się klasycznego przepisu mamy, po co poprawiać ideał 🙂

Kiedyś miałam dyskusję na temat tego przepisu. Czy ogórki, do których dodaje się ocet, można nazwać kiszonymi? Otóż wyjaśniam powód, dla którego mama dodaje małą ilość octu do kiszenia. Chodzi o spowolnienie procesu fermentacji, aby ogórki nie stały się nazbyt kwaśne. Ogórki się kiszą, a smak octu jest w ogóle niewyczuwalny. Mam znajomą, która wszędzie wyczuje dodatek octu, a w ogórkach mamy nie wyczuła. Była szczerze zaskoczona, gdy jej o tym dodatku powiedziałam. To dowód na całkowite przefermentowanie się octu i naturalne kiszenie ogórków, które pozostają twarde, a w smaku delikatne.
Dodatkowo zwracam uwagę, że ocet jest produktem powstałym dzięki naturalnej fermentacji 🙂 Zatem wszystko zostaje w najlepszym porządku.

Mama życzy smacznego i na zdrowie 🙂
Polecam też przepis na Ocet jabłkowy domowy 🙂

Autor
moja mama Krystyna

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Agata

Bede probowac !

Ostatnio edytowany przez Agata Szymczak