- ½ kg truskawek
- domowy mus gruszkowy
- cynamon
- sól
- mięta
- mleko kokosowe
- płatki róży do ozdoby
Truskawki przekrój na pół, wrzuć do garnka, postaw na ogień i doprowadź do zagotowania. Dodaj mus gruszkowy, cynamon i sól. Gotuj ok 5 min.
Miętę drobno posiekaj i połóż na spód miseczki, w której będziesz serwować truskawki.
Truskawki włóż do miseczki, polej 2 łyżkami mleka kokosowego i przyozdób płatkami róży.
Truskawki są smaczne zarówno na surowo jak i podgotowane. Ten deser dedykuję szczególnie osobom, którym wiecznie zimno oraz tym z osłabionym układem trawiennym. Dlaczego? Gdyż te osoby wręcz unikają surowych truskawek, bo źle się po nich czują. A proces przetworzenia termicznego powoduje, że są one lżej strawne 🙂
Poza tym deser Truskawki na mięcie cudownie nawilża, co szczególnie potrzebne nam jest przy upalnym lecie.
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂