Składniki
- 1 szklanka jagód (jagoda kamczacka, czarna jagoda lub borówka amerykańska)
- 1/2 - 1 szklanki truskawek lub malin
- garść świeżej mięty
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 2 łyżki migdałów
- 7 daktyli
Sposób przygotowania
Daktyle namocz na kilka godzin w zimnej wodze lub 30 minut we wrzątku.
Siemię lniane zalej wrzątkiem – ok. 1/2 szklanki.
Migdały podpraż na suchej patelni.
Wszystkie składniki zmiksuj na jednolity płyn, w razie konieczności rozrzedź wodą (gęstość koktajlu zależy od upodobań, np. ja lubię gęste koktajle).
Przyozdób listkami mięty.
Uwielbiam letnią porą popijać koktajle owocowe, tym bardziej, że wszędzie pełno świeżych, dojrzałych owoców sezonowych – w ogrodzie, na bazarze, na targu, w osiedlowym warzywniaku. Latem, gdy gorące słońce mocno przygrzeje, organizm się nagrzewa i koktajl doskonale orzeźwia i schładza. Do tego świetnie nawilża skórę od środka, wysuszoną przez letnie słońce. Polecam 🙂
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂
Autor
Anna Krasucka
Tagi