Akademia » Artykuły » Pokrzywa - domowe spa za darmo

Pokrzywa - domowe spa za darmo

"Osioł i róża" Jana Brzechwy
Przemówił osioł do róży:
„Tak pani zapach mnie nuży,
A kolce, paniusiu złota,
To jest zwyczajna głupota.
I taka pani pąsowa,
Że boli po prostu głowa.
Niech pani weźmie pokrzywę:
Z niej są korzyści prawdziwe,
Bezwonna jest, no a przy tym
Zjeść można ją z apetytem.
I każdy osioł to powie:
Pokrzywa taka - to zdrowie!” (…)

Pokrzywa na szczęście wraca do łask. Znów zaczynamy doceniać jej właściwości zdrowotne. Od wieków znano pokrzywę, była rośliną dziko rosnącą często goszczącą na stołach, zwłaszcza na wsiach - rosła wszędzie. Uważana za chwast, została zamieniona na inne przysmaki uprawiane przez człowieka. A jednak roślina dziko rosnąca ma o wiele więcej wartości odżywczych, niż uprawna. Musi się zmagać z różnymi, często trudnymi warunkami i one budują ją w siłę oraz kształtują jej "charakter". A taka jest właśnie pokrzywa - na pierwszy rzut oka pokazuje swoje parzydełka i mówi, jeśli mnie dotkniesz, poparzę - zatem broni się naturalnie, a do tego wyrośnie w każdych okolicznościach przyrody - na łące, w lesie, w ogrodzie, na śmietniku, przy torach, nad jeziorem itd.

Warto wybrać się na zbiór pokrzywy zanim zakwitnie, bo korzyści zdrowotne z niej ogromne:
- oczyszcza krew z toksyn - zwiększa wydalanie z moczem chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii
- wzmacnia organizm i jego odporność
- wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek - likwiduje anemię
- ułatwia przemianę materii i przywraca właściwy apetyt
- oczyszcza układ trawienny - odprowadza złogi żółciowe
- pomaga oczyszczać naczynia z cholesterolu
- wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka
- obniża poziom cukru we krwi
- pobudza działanie trzustki - wykazuje właściwości przeciwzapalne, przyspieszające regenerację tkanek
- pomocna jest w leczeniu dny moczanowej
- przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie
- odżywia i wzmacnia nerki i nadnercza, a przez to włosy i paznokcie

Polecam zaopatrzyć się w grube rękawiczki (jeśli ktoś jest wrażliwy). Do tego pokrzywa rośnie wszędzie, nie wymaga żadnej specjalnej gleby ani pielęgnacji, co świadczy o jej sile.

Z pokrzywy można wycisnąć sok (np. wyciskarką ślimakową, jak na zdjęciu), który polecam pić w rozcieńczeniu z wodą (1 łyżka na szklankę wody) lub dodać do koktajlu warzywnego lub owocowego.

Jej piękny zielony kolor lśni świeżością i zapewnia piękne doznania wzrokowe :)

Pokrzywa świetnie komponuje się także w różnych potrawach zarówno surowych jak i gotowanych (przepis na duszoną pokrzywę ze szpinkiem).
Suszę pokrzywę majową, aby w okresie jesienno - zimowym parzyć z niej herbatkę lub dodawać jako przyprawę do zupy :)

Próbuj, eksperymentuj, a z pewnością cię mile zaskoczy.

Zachęcam do korzystania z siły i wartości pokrzywy dla zdrowia :) Co roku w maju prowadzę kilkudniowy wyjazd ziołowy, na którym zbieramy rośliny / zioła jadalne dzikorosnące m.in. pokrzywę, a potem z wspólnie przygotowujemy z nich posiłek lub inne cuda pro zdrowotne. Wspaniała przygoda z naturą i dużo praktycznej wiedzy, zapraszam serdecznie :)

Smacznego :)

Tekst: Anna Krasucka

Drukuj stronę
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii PIĘĆ SMAKÓW, wpisz poniżej swój adres e-mail i kliknij wyślij.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2016 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.