„Osioł i róża” Jana Brzechwy
Przemówił osioł do róży:
„Tak pani zapach mnie nuży,
A kolce, paniusiu złota,
To jest zwyczajna głupota.
I taka pani pąsowa,
Że boli po prostu głowa.
Niech pani weźmie pokrzywę:
Z niej są korzyści prawdziwe,
Bezwonna jest, no a przy tym
Zjeść można ją z apetytem.
I każdy osioł to powie:
Pokrzywa taka – to zdrowie!” (…)

Pokrzywa na szczęście wraca do łask. Znów zaczynamy doceniać jej właściwości zdrowotne. Od wieków znano pokrzywę, była rośliną dziko rosnącą często goszczącą na stołach, zwłaszcza na wsiach – rosła wszędzie. Uważana za chwast, została zamieniona na inne przysmaki uprawiane przez człowieka. A jednak roślina dziko rosnąca ma o wiele więcej wartości odżywczych, niż uprawna. Musi się zmagać z różnymi, często trudnymi warunkami i one budują ją w siłę oraz kształtują jej „charakter”. A taka jest właśnie pokrzywa – na pierwszy rzut oka pokazuje swoje parzydełka i mówi, jeśli mnie dotkniesz, poparzę – zatem broni się naturalnie, a do tego wyrośnie w każdych okolicznościach przyrody – na łące, w lesie, w ogrodzie, na śmietniku, przy torach, nad jeziorem itd.

Warto wybrać się na zbiór pokrzywy zanim zakwitnie, bo korzyści zdrowotne z niej ogromne:
oczyszcza krew z toksyn – zwiększa wydalanie z moczem chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii
– wzmacnia organizm i jego odporność – polecam webinar Wzmocnij odporność naturalnie
– wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek – likwiduje anemię – polecam webinar Wzmacnianie i budowa Krwi oraz Cennych Płynów
ułatwia przemianę materii i przywraca właściwy apetyt
– oczyszcza układ trawienny – odprowadza złogi żółciowe
– pomaga oczyszczać naczynia z cholesterolu
– wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka
– obniża poziom cukru we krwi
– pobudza działanie trzustki – wykazuje właściwości przeciwzapalne, przyspieszające regenerację tkanek
– pomocna jest w leczeniu dny moczanowej
– przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie
– odżywia i wzmacnia nerki i nadnercza, a przez to włosy i paznokcie

Polecam zaopatrzyć się w grube rękawiczki (jeśli ktoś jest wrażliwy). Do tego pokrzywa rośnie wszędzie, nie wymaga żadnej specjalnej gleby ani pielęgnacji, co świadczy o jej sile.

Z pokrzywy można wycisnąć sok (np. wyciskarką ślimakową, jak na zdjęciu), który polecam pić w rozcieńczeniu z wodą (1 łyżka na szklankę wody) lub dodać do koktajlu warzywnego lub owocowego.

Jej piękny zielony kolor lśni świeżością i zapewnia piękne doznania wzrokowe 🙂

Pokrzywa świetnie komponuje się także w różnych potrawach zarówno surowych jak i gotowanych (przepis na duszoną pokrzywę ze szpinakiem).
Suszę pokrzywę majową, aby w okresie jesienno – zimowym parzyć z niej herbatkę lub dodawać jako przyprawę do zupy 🙂

Próbuj, eksperymentuj, a z pewnością cię mile zaskoczy.

Zachęcam do korzystania z siły i wartości pokrzywy dla zdrowia 🙂 Co roku w maju prowadzę kilkudniowy wyjazd ziołowy, na którym zbieramy rośliny / zioła jadalne dzikorosnące m.in. pokrzywę, a potem z wspólnie przygotowujemy z nich posiłek lub inne cuda pro zdrowotne. Wspaniała przygoda z naturą i dużo praktycznej wiedzy, zapraszam serdecznie 🙂

Smacznego 🙂


Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Może Cię zainteresować

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments