Składniki
- kilka kiszonych buraków z kwasu
- 2 ząbki czosnku też z kwasu buraczanego
- 2 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- oliwa lub olej lniany
- kilka kropli oleju z czarnuszki
- pieprz biały
- sok z cytryny
- listki oregano
Sposób przygotowania
Buraki zmiksuj na drobno w malakserze.
Ogórki i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w cienkie półplastry.
Czosnek drobniutko posiekaj.
Wszystkie warzywa przełóż do miski.
Dodaj oliwę, pieprz i olej z czarnuszki, sok z cytryny do smaku i wymieszaj.
Gotową sałatkę posyp świeżymi listkami oregano.
Nie lubię marnować jedzenia, a ta sałatka jest świetną okazją do wykorzystania ukiszonych buraków, tym bardziej, że kwas buraczany robię dość często (uwielbiam go – przepis tu).
Polecam też artykuł o właściwościach zdrowotnych buraków „Burak – cenne warzywo przez cały rok”.
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂
Autor
Anna Krasucka
Tagi