Składniki
  • kilka kiszonych buraków z kwasu
  • 2 ząbki czosnku też z kwasu buraczanego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 mała czerwona cebula
  • oliwa lub olej lniany
  • kilka kropli oleju z czarnuszki
  • pieprz biały
  • sok z cytryny
  • listki oregano
Sposób przygotowania

Buraki zmiksuj na drobno w malakserze.

Ogórki i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w cienkie półplastry.
Czosnek drobniutko posiekaj.
Wszystkie warzywa przełóż do miski.
Dodaj oliwę, pieprz i olej z czarnuszki, sok z cytryny do smaku i wymieszaj.

Gotową sałatkę posyp świeżymi listkami oregano.

Nie lubię marnować jedzenia, a ta sałatka jest świetną okazją do wykorzystania ukiszonych buraków, tym bardziej, że kwas buraczany robię dość często (uwielbiam go – przepis tu).

Polecam też artykuł o właściwościach zdrowotnych buraków „Burak – cenne warzywo przez cały rok”.

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments