Akademia » Artykuły » Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz

Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz

Kasza - jeden z najstarszych i najbardziej podstawowych składników pożywienia na naszym obszarze geograficznym - staje się współcześnie potrawą niemal egzotyczną. O ile kaszę mannę kojarzą pewnie wszyscy z dzieciństwa, a kaszę gryczaną z barów mlecznych, może też niektórzy wiedzą, że w krupniku najczęściej pływa kasza perłowa, ale podejrzewam, że niewiele osób wie, jak wygląda, ani jak smakuje kasza jaglana – królowa wszystkich kasz.

Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa. Ma ona naturę neutralną do chłodnej, a prażona lekko rozgrzewa. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza (alkalizująca), zatem odkwasza, co jest bardzo korzystne, szczególnie jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze.

Obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Najkorzystniejszy jest chyba tutaj skład aminokwasowy. Kasza jaglana zawiera bowiem znaczne ilość tryptofanu. Jako, że niedoborowy poziom tego aminokwasu występuje u wszystkich roślin strączkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka.

Polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz w wyziębieniu organizmu.
Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych.

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Kasza jaglana jest bardzo odżywcza jako samodzielne wyśmienite danie np. z jabłkami, z różnymi bakaliami, albo z suszonymi śliwkami. W wersji niesłodkiej może być podawana np. z duszoną marchewką lub z innymi warzywami.

Z kaszy jaglanej można przyrządzić doskonałe zapiekanki, np. na słodko – z gruszkami, śliwkami, a także pikantne z porem, papryką. Krem sporządzony z kaszy jaglanej, moreli, rodzynek zastępuje tradycyjne słodycze. Dodana do zup, świetnie je zagęszcza i sprawia, że stają się bardziej odżywcze.

Produkty o naturze neutralnej są podstawą zrównoważonej diety. Wzmacniają i przywracają równowagę w organizmie. Dlatego powinny być głównymi składnikami pożywienia. Właśnie do tej grupy należy kasza jaglana. Wzmacnia nerki, harmonizuje śledzionę i żołądek, usuwa tzw. wilgoć z organizmu, która jest przyczyną częstych stanów zapalnych m.in. górnych dróg oddechowych.

Kleik z kaszy jaglanej jest najlepszym i jedynym pożywieniem w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu. Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekko strawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.

Kaszę jaglaną należy przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu, ok. 3-4 miesięcy.
Ugotowaną kaszę można przechowywać w lodówce do trzech dni.

Tekst: Anna Krasucka

Artykuł ukazał się na łamach kwartalnika "Zdrowa Żywność Zdrowy Styl Życia" w 2009 roku.

Drukuj stronę
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii PIĘĆ SMAKÓW, wpisz poniżej swój adres e-mail i kliknij wyślij.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2016 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.