- 1,5 l wody
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 buraczki
- 1 ziemniak
- 2 ogórki
- fasolka - owoce dojrzałej szparagowej
- pieprz
- 5 liści jarmużu
- sól
- lubczyk + szczypiorek + natka pietruszki do posypania
- 2 łyżki oliwy
Wodę zagotuj, rzuć kaszę jaglaną, dodaj w kostkę pokrojoną marchew, pietruszkę, buraki, ziemniak, ogórki
i dojrzałe owoce fasolki szparagowej.
Wsyp pieprz i gotuj, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodaj pokrojony w paski jarmuż, sól do smaku i gotuj jeszcze ok. 1 minutę. Wyłącz.
Zupę posyp posiekanymi ziołami (lubczyk, natka, szczypiorek) i polej oliwą.
Ogród dał, a ja zrobiłam pyszną zupę 🙂
Plewiąc, czyli usuwając chwasty w ogrodzie, wyrwały mi się 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 buraczki, 1 ziemniak. Fasolka ze szparagowej stała się pełną dojrzałych owoców, a na krzaku wisiały jeszcze 2 ogórki. Pomyślałam – dobry 'materiał’ na sierpniową zupę 🙂 Wychodząc z ogrodu dostrzegłam uśmiechający się do mnie jarmuż i lubczyk.
Z tego wszystkiego ugotowałam przepyszną zupę.
Dobrze być otwartym na to, co daje natura… co daje życie i drugi człowiek 🙂
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂