Akademia » Przepisy » Przepis na wigilijny barszcz czerwony

Przepis na wigilijny barszcz czerwony

  • ok. 2 l wody
  • 4 duże buraki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 6 suszonych śliwek
  • 3 suszone grzybki (mogą być też grzybki marynowane)
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • szczypta pieprzu
  • 2 plasterki imbiru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól morska lub kamienna do smaku
  • 2 łyżki cytryny
  • szczypta suszonego tymianku / majeranku / cząbru
  • 3 liście laurowe
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki


Sposób przygotowania

Wlej wodę do garnka i postaw na ogień. Zagotuj. Dodaj w całości obrane buraki, marchew, pietruszkę, grzybki suszone i śliwki. Gdy się prawie zagotuje, dodaj seler, por, pieprz, ziele angielskie i imbir. Następnie dodaj sól, a po chwili sok z cytryny. Potem dodaj suszony tymianek, majeranek i/lub cząber oraz liście laurowe. Zagotuj. Dodaj oliwę. Gotuj, aż buraki będą miękkie. Po ugotowaniu wyjmij warzywa (wg uznania można zostawić).
Na końcu, po wyłączeniu barszczu dodaj wyciśnięty czosnek lub / i magiczny w smaku kwas buraczany (nada mocy i aromatu barszczowi).
Na talerzu posyp barszcz natką pietruszki.

Taki wigilijny barszcz czerwony gotowało się u mnie w domu na Pomorzu od zawsze. Mama używała cząber (rośnie u nas w ogrodzie), przyprawę, która w Warszawie nie była tak znana. A gdy na studiach przygotowywałam wraz z przyjaciółmi Wigilię, jeden z kolegów podpowiedział mi patent z wyciśniętym czosnkiem na końcu, dla cudownego aromatu i podkreślenia smaku buraczków. I ten stosuję za każdym razem już od 20 lat i zawsze jest pycha i zaskakuje innych smakiem. Tym bardziej, że na Wigilię spożywamy go z kluskami z makiem na słono - tu podaję przepis :)

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2018 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.