Składniki
  • 3 l wody
  • 1/2 kg kurczaka ekologicznego lub kury lub koguta
  • 1/2 kg giczy cielęcej ekologicznej
  • 2 suszone grzyby leśne
  • 7 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 owoce jałowca
  • 3 cienkie plasterki korzenia imbiru
  • duża szczypta pieprzu
  • sól morska / kamienna
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 daktyli
  • nać pietruszki / lubczyk do posypania
Sposób przygotowania

Wlej wodę do garnka, włóż kurczaka / kurę / koguta i gicz cielęcą i postaw na ogień. Zagotuj i dodaj grzyby suszone, grubo pokrojoną marchew i korzeń pietruszki, po chwili seler, por, imbir, rozgniecione ziele angielskie, owoce jałowca i świeżo zmielony pieprz. Następnie posól do smaku. Dodaj sok z cytryny lub ocet, po chwili liście laurowe i zagotuj. Na końcu dodaj całe daktyle i pozostaw na malutkim ogniu, aby zupa się tylko pyrkotała (gotowała, ale prawie jakby się nie gotowała) 4 – 6 godzin.

Zupę mocy wg pięciu przemian można też jeszcze pogotować ok. 1 godziny na drugi i na trzeci dzień, aby była jeszcze bardziej energetyczna (zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian).

Na talerzu posyp zupę drobno posiekanym lubczykiem (doda aromatu) lub natką pietruszki.

Zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską Zupa mocy wg pięciu przemian w tej wersji jest bardzo rozgrzewająca i wzmacniająca, dlatego można ją spożywać jako napój po chorobie, w okresie rekonwalescencji lub jako zupę – posiłek np. z oddzielnie ugotowanym ryżem pełnoziarnistym lub kaszą jaglaną, posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki / lubczykiem. Taka Zupa mocy skutecznie buduje Cenne Płyny Ciała, w tym Krew (polecam webinar Wzmacnianie i budowa Krwi oraz Cennych Płynów), wzmacnia Nerki i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Gotuję taką zupę mocy wg pięciu przemian, gdy robi się zimno na dworze w okresie jesienno – zimowym, bo mnie wzmacnia i niezmiernie rozgrzewa. Polecam szczególnie osobom wychłodzonym i osłabionym.

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments