- 3 l wody
- 1/2 kg kurczaka ekologicznego lub kury lub koguta
- 1/2 kg giczy cielęcej ekologicznej
- 2 suszone grzyby leśne
- 7 marchewek
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- 1 por
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 owoce jałowca
- 3 cienkie plasterki korzenia imbiru
- duża szczypta pieprzu
- sól morska / kamienna
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2 liście laurowe
- 5 daktyli
- nać pietruszki / lubczyk do posypania
Wlej wodę do garnka, włóż kurczaka / kurę / koguta i gicz cielęcą i postaw na ogień. Zagotuj i dodaj grzyby suszone, grubo pokrojoną marchew i korzeń pietruszki, po chwili seler, por, imbir, rozgniecione ziele angielskie, owoce jałowca i świeżo zmielony pieprz. Następnie posól do smaku. Dodaj sok z cytryny lub ocet, po chwili liście laurowe i zagotuj. Na końcu dodaj całe daktyle i pozostaw na malutkim ogniu, aby zupa się tylko pyrkotała (gotowała, ale prawie jakby się nie gotowała) 4 – 6 godzin.
Zupę mocy wg pięciu przemian można też jeszcze pogotować ok. 1 godziny na drugi i na trzeci dzień, aby była jeszcze bardziej energetyczna (zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian).
Na talerzu posyp zupę drobno posiekanym lubczykiem (doda aromatu) lub natką pietruszki.
Zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską Zupa mocy wg pięciu przemian w tej wersji jest bardzo rozgrzewająca i wzmacniająca, dlatego można ją spożywać jako napój po chorobie, w okresie rekonwalescencji lub jako zupę – posiłek np. z oddzielnie ugotowanym ryżem pełnoziarnistym lub kaszą jaglaną, posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki / lubczykiem. Taka Zupa mocy skutecznie buduje Cenne Płyny Ciała, w tym Krew (polecam webinar Wzmacnianie i budowa Krwi oraz Cennych Płynów), wzmacnia Nerki i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Gotuję taką zupę mocy wg pięciu przemian, gdy robi się zimno na dworze w okresie jesienno – zimowym, bo mnie wzmacnia i niezmiernie rozgrzewa. Polecam szczególnie osobom wychłodzonym i osłabionym.
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂