Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 1 kg dyni
- 2 marchewki
- 1 por
- 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
- ok. 2 szklanek ciepłej wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki amarantusa
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)
- prażone pestki dyni
Sposób przygotowania
Pokrój dynię, pora i marchew. Wrzuć dynię i marchew na rozgrzaną oliwę, dodaj imbir i por i ciągle mieszaj na dużym ogniu przez ok. 1 min. Następnie dodaj ciepłą wodę i sos sojowy, a po chwili sok z cytryny i na końcu kurkumę i amarantus.
Gotuj, aż marchew będzie miękka. Zupę zmiksuj na krem. Wlej mleko kokosowe (opcjonalnie) lub wodę, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
Zupę podawaj posypaną prażonymi pestkami dyni.
Hmmm, dynia pod każdą postacią, uwielbiam to warzywo szczególnie. Jest tak wiele odmian dyni i każda ma coś innego w sobie. Pięknie jest odkrywać ją ciągle i ciągle. Niesamowite! Bardzo polecam! Eksperymentujcie na wszelkie sposoby, a dynia się Wam odwdzięczy z nawiązką 🙂
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂
Autor
Anna Krasucka
Tagi