- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 duża (150 dkg) cebula (np.cukrowa, ale może być też zwykła) pokrojona w cienkie plasterki
- 0,5 kg ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki wielkości monety 5zł lub większej
- 2-4 ząbki czosnku, rozgniecione lub posiekane
- 3-4 pomidory bez skórek pokrojone w kostkę (mogą być też ze słoika)
- 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 litr wywaru warzywnego
- 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki tymianku suszonego lub świeżego
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Po 2 minutach dodaj czosnek, przez chwilę duś na średnim ogniu ciągle mieszając. Jak cebula zacznie się szklić dodaj ziemniaki i wciąż duś na średnim ogniu przez 5 minut. Mieszaj, aby cebula się nie zrumieniła. Dodaj słodką paprykę w proszku i ciągle mieszając duś wszystko przez 1 minutę. Dorzuć tymianek i zalej wszystko gorącym wywarem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15-20 minut.
Jak ziemniaki będą miękkie (muszą być!!!) dodaj pokrojone pomidory, przecier pomidorowy i chwilę gotuj. Odłóż około 1 szklanki zupy z ziemniakami i cebulą do oddzielnego naczynia. Dokładnie zmiksuj i wlej do zupy. Gotuj 2-3 minuty.
Dopraw tymiankiem, świeżym czosnkiem, pieprzem i ewentualnie solą.
Smacznego 🙂