Składniki
  • 2 pęczki świeżej rukoli
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki solo
  • ½ cytryny
Sposób przygotowania

Orzechy włoskie lekko podpraż na suchej patelni.

Cytrynę (eko) użyj wraz ze skórką.

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę, chyba, że wolisz, aby wyczuwalne były małe grudki (też ciekawe doznanie dla podniebienia).

Gotowe pesto przełóż do słoiczków, zalej oliwą i wstaw do lodówki.

Tak przygotowane pesto przechowuje się nawet do 6 miesięcy, a czasem i dłużej 🙂
Podobnie robię pesto pietruszkowe, czyli zamiast rukoli i bazylii daję natkę pietruszki – pycha.
Zobacz również przepis na pesto bazyliowe (klik).

Rukolę uwielbiam za jej ostry smak, który dodaje pikanterii każdej potrawie. Latem, gdy jest sezon na świeżą rukolę i bazylię, a rosną mi one w ogrodzie lub na kuchennym parapecie ziołowym, robię sporo słoiczków pesto. U mnie w domu ma ono bardzo szerokie zastosowanie.

Pesto świetnie nadaje się do:

  • makaronu (u mnie jada się pełnoziarnisty)
  • chleba (piekę własny na zakwasie) jako pasta zamiast masła
  • warzyw np. na parze lub pieczonych w piekarniku
  • zupy (już na talerzu)
  • naleśników
  • sosów itd.

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments