- masło
- szczypiorek
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- 1 pomidor
- rukola
Na rozgrzaną patelnię włóż masło, dodaj pokrojony szczypiorek i chwilę podduś.
W misce porządnie roztrzep jajka i wlej je na patelnię. Popierz, posól i dodaj pokrojonego pomidora.
Delikatnie mieszaj, aby jajecznica się nie przypaliła, a pomidory nie do końca rozwaliły.
Gotową jajecznicę przełóż na talerzyk, po wierzchu posyp posiekaną rukolą 🙂 i gotowe 🙂
MOJE ŚNIADANIE w innym wydaniu niż co dzień 🙂 – pycha, u nas króluje tylko w sezonie letnim ze względu na składniki 🙂
Wiele lat temu, w 1994 rok byłam w odwiedzinach u znajomej, której mama jest Meksykanką i to ona uraczyła mnie tak cudowną potrawą. Nie znałam połączenia jajecznicy z pomidorami. Smak zapamiętałam na zawsze i od lat latem robię właśnie taką jajecznicę – lekką, sytą i odświeżającą 🙂 A na cześć mamy Meksykanki, nazwałam tę potrawę jajecznicą po meksykańsku.
Uczestnicy warsztatów często pytają, jak zrobić smaczną jajecznicę wg kuchni pięciu przemian. Ano tak, jak podałam w przepisie. Jeśli jajecznica jest bez pomidorów, to kończę po prostu na soli 🙂
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂