Składniki
- 3 szklanki wody
- 1 gruszka pokrojona w kostkę
- ¾ szklanki płatków owsianych zwykłych
- kilka miękkich suszonych śliwek
- kilka suszonych moreli
- 2 łyżki migdałów
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego i sezamu
- plasterek świeżego imbiru
- cynamon
- sól
Sposób przygotowania
Wypłucz w garnku płatki owsiane, zalej zimną wodą i zagotuj.
Dodaj śliwki, morele, gruszki, migdały, samodzielnie zmielone siemię lniane i sezam, a po chwili świeży imbir i cynamon. Na końcu szczyptę soli.
Gotuj, a gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotowe danie można polać olejem lnianym lub sezamowym na zimno tłoczonym.
To moje ulubione śniadanie wg kuchni pięciu przemian na chłodne zimowe dni. Czasem już na talerzu dodaję jagody ze słoika (bez cukru). Wtedy zapalam świeczki na stole, aby ciepłym światłem rozświetlić ponury poranek i sprawić, by atmosfera stała się radosna i przytulna 🙂
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂
Autor
Anna Krasucka