- kilka plasterków świeżego imbiru
- kilka plasterków pomarańczy ze skórką
- 3 goździki
- kilka listków stewii lub 3 daktyle
- 4 owoce goji
- ok. 1 l wrzątku
Imbir zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plasterki, pomarańczę w trochę grubsze i wrzuć do dzbanka na herbatę. Dodaj goździki, liście stewii lub pokrojone daktyle i owoce goji.
Wszystkie składniki zalej wrzątkiem i odstaw na 20 min. do zaparzenia.
Napój imbirowo – pomarańczowy odkryłam pewnej zimy będąc w 2 różnych knajpkach. Podawali z dużą ilością goździków i z miodem. To była miłość od pierwszego wejrzenia – nie dość, że mnie rozgrzewał, to i lekko nawilżał, jak dla mnie rewelacyjnie zrównoważony 🙂 Nie jestem zbyt wielką fanką cytrusów zimą, jednak napój imbirowo – pomarańczowy jest wyjątkowy. Serwuję go w moim domu czasami, aby odświeżyć organizm, a jednocześnie rozgrzać.
Pycha, bardzo polecam 🙂
Dodałam stewię (rośnie na moim kuchennym ziołowym parapecie) dla słodyczy, zamiast miodu i owoce goji dla równowagi, z których w Chinach też parzy się herbatkę. Jeśli nie masz 2 ostatnich składników, dodaj po prostu miód – będzie równie smaczna 🙂