Akademia » Przepisy » Przepis na wigilijny groch z kapustą

Przepis na wigilijny groch z kapustą

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 szklanki suszonego zółtego grochu
  • 1 - 2 cebule
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • ew. kminek
  • 2 liście laurowe


Sposób przygotowania

Groch przepłucz i namocz w wodzie na kilka godzin, zmieniając ją 3 razy. Ugotuj w świeżej wodzie. Kapustę drobno pokrój, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj około godziny. Dodaj uduszoną cebulę, przykryj i duś jeszcze kilka minut.

Groch wymieszaj z kapustą i całość dopraw.

Tradycyjna, staropolska potrawa wigilijna, prosta i smaczna :) Choć u mnie na Pomorzu nie gotowało się grochu z kapustą na Wigilię, to na Mazowszu poznałam tę potrawę i polubiłam :)

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2017 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.