Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 szklanki suszonego żółtego grochu
  • 1 - 2 cebule
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • ew. kminek
  • 2 liście laurowe
Sposób przygotowania

Groch przepłucz i namocz w wodzie na kilka godzin, zmieniając ją 3 razy. Ugotuj w świeżej wodzie. Kapustę drobno pokrój, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj około godziny. Dodaj uduszoną cebulę, przykryj i duś jeszcze kilka minut.

Groch wymieszaj z kapustą i całość dopraw.

Tradycyjna, staropolska potrawa wigilijna, prosta i smaczna 🙂 Choć u mnie na Pomorzu nie gotowało się grochu z kapustą na Wigilię, to na Mazowszu poznałam tę potrawę i polubiłam 🙂

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments