Składniki
  • 3 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • 1 cebula
  • ok. 1 kg maślaków
  • pieprz
  • sól
  • ew. kilka łyżek wody
  • szczypiorek
Sposób przygotowania

Maślaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój.
Cebulę pokrój w kostkę i uduś na oliwie lub maśle. Dodaj maślaki, pieprz (lubię dużo pieprzu w połączeniu z grzybami), sól i ew. wodę, jeśli grzyby miałyby przywierać do garnka.
Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Gotowy sos posyp na talerzu posiekanym szczypiorkiem.

Od dziecka uwielbiam chodzić na grzyby, a że w lasach w Borach Tucholskich, skąd pochodzę, jest ich sporo, jeździliśmy bardzo często całą rodziną. Do dziś pielęgnuję tę tradycję i jeśli tylko znajdę się w lesie w odpowiedniej porze roku, odruchowo rozglądam się za grzybami 🙂
Chodzenie po lesie w poszukiwaniu grzybów, to także przygoda i spotkanie z samym sobą, a czasem nawet z dziką zwierzyną… mam kilka takich spotkań w pamięci 🙂
Samo bycie w lesie to również sposób na wzmocnienie odporności – czyste powietrze, ruch, cisza i spokój oraz bezwiedna medytacja / modlitwa. Dla mnie każdy pobyt w lesie jest wyjątkowym doznaniem dla ciała i ducha.
Zachęcam do chodzenia po lesie dla zdrowia i relaksu 🙂


Jest wiele sposobów przyrządzania grzybów. Podaję najprostszy na sos grzybowy, zarazem mój ulubiony, właśnie z maślaków, które są miękkimi / delikatnymi grzybami i prawie aż słodkimi.
Sos grzybowy rewelacyjnie pasuje do kaszy jęczmiennej, gryczanej, makaronu lub ugotowanych / upieczonych ziemniaków.

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments