Składniki
- oliwa
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- pieprz
- majeranek / tymianek
- sól
- 4 garście szpinaku
- 4 garście listków pokrzywy
- kilka łyżek wrzątku
Sposób przygotowania
Do garnka lub na patelnię, w której będziesz dusić pokrzywę ze szpinakiem, wlej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, a po zeszkleniu i czosnek, dodaj pieprz, majeranek / tymianek, sól i grubo pokrojony szpinak oraz drobno pokrojone listki pokrzywy. Dodaj jeszcze kilka łyżek wrzątku i duś ok. 5 minut pod przykryciem. Gotowe danie można posypać świeżym koperkiem.
Wiosenne duszone zieleniny uwielbiam z sadzonym na miękko jajkiem lub z ziemniakami. Lekkie, odżywcze i szybkie w przygotowaniu.
Zachęcam do przeczytania artykułu o zdrowotnych właściwościach pokrzywy.
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂
Autor
Anna Krasucka