- 2 buraki
- olej z pestek dyni
- 1 szalotka
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka listków świeżej bazylii
- pestki dyni
Buraki wyszczotkuj i nie obieraj. Ugotuj w całości. Wyjmij z wody, obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry lub w kostkę i włóż do miski. Jeszcze ciepłe buraczki polej olejem z pestek dyni. Drobno pokrój szalotkę i dodaj do buraków. Posyp pieprzem i szczyptą soli. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Sałatkę posyp świeżą bazylią i uprażonymi pestkami dyni.
Buraczki są jednym z moich ulubionych warzyw i smakują mi pod każdą postacią, nawet same bez dodatków, po prostu. Gdy mieszkałam w różnych krajach Europy, serwowane przeze mnie buraczki były zawsze hitem, tym bardziej, że prawie nie znane na zachodzie. Nie dość, że kolor ich jest po prostu bardzo efektowny i na nakrytym stole wyróżnia się, to smak zaskakiwał moich gości 🙂
Przeczytaj mój artykuł o wartościach odżywczych Buraka 🙂
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂
Dziękuję za przepisy.