Składniki
  • 2 buraki
  • olej z pestek dyni
  • 1 szalotka
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pestki dyni
Sposób przygotowania

Buraki wyszczotkuj i nie obieraj. Ugotuj w całości. Wyjmij z wody, obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry lub w kostkę i włóż do miski. Jeszcze ciepłe buraczki polej olejem z pestek dyni. Drobno pokrój szalotkę i dodaj do buraków. Posyp pieprzem i szczyptą soli. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Sałatkę posyp świeżą bazylią i uprażonymi pestkami dyni.

Buraczki są jednym z moich ulubionych warzyw i smakują mi pod każdą postacią, nawet same bez dodatków, po prostu. Gdy mieszkałam w różnych krajach Europy, serwowane przeze mnie buraczki były zawsze hitem, tym bardziej, że prawie nie znane na zachodzie. Nie dość, że kolor ich jest po prostu bardzo efektowny i na nakrytym stole wyróżnia się, to smak zaskakiwał moich gości 🙂
Przeczytaj mój artykuł o wartościach odżywczych Buraka 🙂

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments