Składniki
- kapusta biała / włoska
- masło
- szczypiorek
- sól
- czarne oliwki / ogórek kiszony
Sposób przygotowania
Kapustę włóż do dużego garnka i wlej tyle wody, aby przykryć dno. Jeśli nie masz dużego garnka, pokrój kapustę wedle możliwości garnkowych. Postaw na ogień i niech się gotuje do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolej wrzątku, aby kapusta się nie przypaliła.
Wyjmij na talerz, pokrój w grube plastry, i na gorącą kapustę połóż kawałki masła, aby się rozpuściło, posól i posyp szczypiorkiem (u mnie cebula już szczypiorkuje :). Oliwki dołóż do smaku. Ogórek kiszony również świetnie pasuje.
Kapusta wyśmienicie smakuje z ziemniakami w mundurkach.
Często na kolację gotuję takie proste dania, które są lekkostrawne i aromatyczne w smaku. A ja mam czas na czytanie książki 🙂
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂
Autor
Anna Krasucka