Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 szklanki suszonego żółtego grochu
- 1 - 2 cebule
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- ew. kminek
- 2 liście laurowe
Sposób przygotowania
Groch przepłucz i namocz w wodzie na kilka godzin, zmieniając ją 3 razy. Ugotuj w świeżej wodzie. Kapustę drobno pokrój, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj około godziny. Dodaj uduszoną cebulę, przykryj i duś jeszcze kilka minut.
Groch wymieszaj z kapustą i całość dopraw.
Tradycyjna, staropolska potrawa wigilijna, prosta i smaczna 🙂 Choć u mnie na Pomorzu nie gotowało się grochu z kapustą na Wigilię, to na Mazowszu poznałam tę potrawę i polubiłam 🙂
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂
Autor
Anna Krasucka