Składniki
  • 2 litry wrzątku
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 pietruszka lub pasternak
  • 1/4 selera
  • 1/4 pora
  • duża szczypta ziela angielskiego
  • duża szczypta pieprzu (ta zupa ma być ostrzejsza)
  • 3 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki ugotowanej cieciorki
  • 2 pomidory (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki amarantusa (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg grzybów (maślaków, podgrzybków, kozaków, opieniek, kurek, itd.)
  • koperek lub natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania

W garnku na zupę zagotuj wodę, dodaj drobno pokrojoną marchew, ziemniak, pietruszkę, seler i por.
Gotuj ok. 20 minut, potem dodaj ziele angielskie i pieprz, sos sojowy lub sól oraz cieciorkę, a po chwili obrane ze skórki i grubo pokrojone pomidory, liście laurowe, amarantus, masło i pokrojone grzyby.
Gotuj kolejne 20 minut.
Na talerzu posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Uwielbiam czas grzybobrania. Jesień właśnie z tym mi się kojarzy. Chodzenie po lesie w poszukiwaniu grzybów jest dla mnie głęboko odprężające. Organizm oczyszcza się w tak czystym powietrzu. Gorąco zachęcam 🙂 No i oczywiście smaki grzybowe w kuchni – sam rarytas 🙂

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments