Składniki
- 2 litry wrzątku
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 pietruszka lub pasternak
- 1/4 selera
- 1/4 pora
- duża szczypta ziela angielskiego
- duża szczypta pieprzu (ta zupa ma być ostrzejsza)
- 3 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki ugotowanej cieciorki
- 2 pomidory (opcjonalnie)
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki amarantusa (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- 1 kg grzybów (maślaków, podgrzybków, kozaków, opieniek, kurek, itd.)
- koperek lub natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
W garnku na zupę zagotuj wodę, dodaj drobno pokrojoną marchew, ziemniak, pietruszkę, seler i por.
Gotuj ok. 20 minut, potem dodaj ziele angielskie i pieprz, sos sojowy lub sól oraz cieciorkę, a po chwili obrane ze skórki i grubo pokrojone pomidory, liście laurowe, amarantus, masło i pokrojone grzyby.
Gotuj kolejne 20 minut.
Na talerzu posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Uwielbiam czas grzybobrania. Jesień właśnie z tym mi się kojarzy. Chodzenie po lesie w poszukiwaniu grzybów jest dla mnie głęboko odprężające. Organizm oczyszcza się w tak czystym powietrzu. Gorąco zachęcam 🙂 No i oczywiście smaki grzybowe w kuchni – sam rarytas 🙂
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂
Autor
Anna Krasucka
Tagi