Do dużego słoja włóż przekrojone jabłka lub skórki z jabłek, aby wypełniły ok. ¾ słoja.
Przygotuj roztwór wody z cukrem + ew. miodem, aby był lekko słodki (przybliżone proporcje - 5 szklanek wody na 2 łyżki cukru (miodu). Wlej do słoja tyle roztworu, aby przykrył jabłka / skórki, ale nie wypełnił słoja po brzegi (zawartość będzie fermentować i się podnosić, więc mogłaby wypłynąć ze słoja). Słój przykryj bawełnianą ściereczką.
Odstaw w ciepłe, ale zacienione miejsce na 4-6 tygodni. Zawartość słoja przemieszaj codziennie drewnianą łyżką.
Po 4-6 tygodniach ocet odcedź i zlej do butelek np. po piwie, które mają zamykane butelki. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Ocet jabłkowy domowej roboty świetnie się przechowuje. Ocet jest delikatny i aromatyczny, a stosuję go do wszelkich potraw na ciepło i na zimno np. sałatek, zup. Pyszny, bo swojski :) W eleganckiej butelce (po piwie też bardzo oryginalnie) może być zaskakującym prezentem :) Zachęcam.
Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Najbliższe terminy |
|
---|---|
19.05 - 22.05 | Ziołowy wyjazd majowy w naturę - 1 OSTATNIE MIEJSCE |
02.06 - 05.06 | Magiczne Oczyszczanie i Odmładzanie |
23.07 - 30.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem - OSTATNIE MIEJSCA DLA 3 RODZIN |
30.07 - 06.08 | Moc regeneracji z natury |
Dowiesz się o moich inspirujących warsztatach, wyjazdach i nowościach.