Składniki
  • kilka kromek twardego czerstwego chleba (na zakwasie)
  • woda
  • 1 jajko
  • mąka gryczana lub każda inna
  • zioła do smaku wg uznania - kminek, zioła prowansalskie itd.
  • 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania

Czerstwy chleb namocz na noc w zimnej wodzie (tyle wody, aby przykryć chleb, ale nie za dużo, bo potem ciasto będzie zbyt rzadkie).
Na drugi dzień rozgnieć miękki już chleb ręką, aby utworzyć jednolitą masę, dodaj jajko, taką ilość mąki gryczanej, aby ciasto było gęste jak śmietana, 1 łyżkę oliwy i zioła.

Wymieszaj porządnie ciasto, aby było gęste i lejące.

Patelnię wysmaruj pędzelkiem oliwą, smaż z obu stron cienkie placuszki, aby zrobiły się suche i chrupiące.

Placuszki są smaczną przegryzką zarówno w domu jak i w pracy. Świetnie nadają się także dla dzieci do szkoły. U mnie w domu jemy mało chleba, ale gdy już jemy, jest on na zakwasie, własnoręcznie wyrobiony i upieczony. Rzadko zostaje mi twardy czerstwy chleb, bo zazwyczaj zjadamy do ostatniego okruszka. Jednak czasem tak się dzieje i wtedy „przywracam mu życie” 🙂 Lubię podpłomyki, więc o nich pomyślałam wykorzystując stary czerstwy chleb.

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Iza

Dzień dobry, domowy chleb na zakwasie jest przepyszny. Chciałam zapytać jak często piecze Pani chleb, bo z tego co wiem to zakwas może stać maks. 2 tyg. Czyli albo robi Pani chleb m.in. raz na dwa tyg. lub robi zakwas lub kupuje zakwas lub jeszcze cos innego 🙂 Ale właśnie ciekawa jestem co z tym zakwasem, czy faktycznie może stać maks. 2 tyg. Może ma Pani jakieś sposoby na dłuższe przechowywanie zakwasu?