Składniki
- 1 l wody
- 1/3 szklanki mleka owsianego lub kokosowego (ciekawie wychodzi) lub ryżowego
- pieprz
- sól do smaku
- 6 garści szczawiu (najlepszy rośnie w lesie lub na łące)
- 2 jajka
Sposób przygotowania
Wodę zagotuj, dodaj mleko, potem pieprz, sól i umyty i pokrojony szczaw. Pogotuj ok 5-7 minut. Odstaw z ognia.
Wlej mieszając roztrzepane jajka (powstaną takie farfocle, jak ja to mówię 🙂
i zupa gotowa.
Zupa jest moim przysmakiem, gdy przychodzi wiosna. Wtedy czym prędzej wybieram się do lasu lub na łąkę w poszukiwaniu pierwszych listków młodego szczawiu. Zupka uspakaja rozgrzaną na wiosnę wątrobę. Gości w moim domu kilka razy w czasie wiosennym, a znajomych zaskakuje swą prostotą i smakiem. Pycha.
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂
Autor
Anna Krasucka
Tagi